Select Page

Upamo, da bo novo leto drugačno, bolj pozitivno, da bomo lahko vsaj do poletja zadihali s polnimi pljuči, se družili, pri tem pa se bodo naše gibalne dejavnosti premaknile iz ozkih okvirov občinskih meja in domačih video vadb v nekdaj ustaljene tirnice skupinskih pohodov, tekaških praznikov, kolesarskih maratonov, smučanja s prijatelji, vodenih vadb v telovadnicah … Želimo vam veliko gibanja,
nasmehov brez mask in druženja brez razkužil!

dr. Marjeta Kovač,
dr. Gregor Jurak
Fakulteta za šport, Univerza v Ljubljani

Lansko leto je drugačno od vseh, ki smo jih kadar koli doživeli, saj nam je narava jasno pokazala, da je gospodarica našega življenja. Omejevanje življenja, kot smo ga poznali in nam je bilo do nedavnega popolnoma samoumevno, je spremenilo perspektivo naših vsakoletnih velikih novoletnih želja. Naenkrat so postale majhne, a zelo intenzivne. Upamo, da bo novo leto drugačno, bolj pozitivno, da bomo lahko vsaj do poletja zadihali s polnimi pljuči, se družili, pri tem pa se bodo naše gibalne dejavnosti premaknile iz ozkih okvirov občinskih meja in domačih video vadb v nekdaj ustaljene tirnice skupinskih pohodov, tekaških praznikov, kolesarskih maratonov, smučanja s prijatelji, vodenih vadb v telovadnicah … Želimo vam veliko gibanja, nasmehov brez mask in druženja brez razkužil!

Lanskega leta se bomo gotovo vsi spominjali. Doživeli smo upor narave, ki nam je pokazala, da je še vedno oziroma celo vedno bolj gospodarica naših življenj. Naše življenjske rutine so se zaradi pandemije obrnile na glavo, običajnost življenja je postala velika iluzija. Svet se je kar naenkrat zožil na občinske meje, preobilica turistov iz vsega sveta je postala le privid nekdanjega življenja, velike športne prireditve so bile odpovedane ali potekajo brez gledalcev, koncerti in gledališke predstave so se preselili na balkone in v domače dnevne sobe. Ob precejšnjem nepoznavanju in neotipljivosti virusa je obstalo tudi živahno življenje v šolah in športne vadbe v društvih. Zelo hitro se je pokazalo, kako omejitev redne gibalne dejavnosti pogubno znižuje posameznikovo telesno zmogljivost in slabi njegovo psihično počutje. Hkrati smo spoznali, da je posameznikova telesna zmogljivost eden ključnih dejavnikov, ki pomembno vpliva na zaplete ob poteku bolezni, hitrost okrevanja in zmožnost preživetja ob okužbi, znanost pa je tista, ki bo lahko zelo hitro, vsaj glede na prejšnje pandemije, pomagala ljudem pri vrnitvi v nekoliko spremenjeno normalnost. To pa sta gotovo najbolj pomembni lekciji tega k(o)ronskega obdobja, ki si ju moramo zapomniti tudi za našo prihodnost.

Veliko bolj se zavedamo, da je prav gibanje tisto, ki nas dobesedno ohranja pri življenju in dobrem razpoloženju.

Če smo ob gibanju včasih razmišljali predvsem o dobrem počutju, druženju s prijatelji med vadbo in po njej, različnosti športnih izzivov, najnovejši športni opremi in pripomočkih, smo danes osredotočeni na zdravje, družino in naravo. Pri tem smo iznašli najrazličnejše pripomočke, od stopnic, steklenic, napolnjenih s peskom, ki so nadomestile uteži, brisač, celo rolic papirja, ki jih vse bolj spretno vrtimo s stopali. Na svetovnem spletu iščemo različne vadbe, z družinskimi člani raziskujemo svojo najožjo okolico in čakamo na vrnitev normalnosti.

Naj novo leto prinese čim več dobrih gibalnih navad.

Želimo, da se v prihajajočem letu ne predate mamljivo mehkemu kavču in virtualni zabavi, ampak da domiselno organizirate svoje življenje čim bolj gibalno dejavno. Začnite hoditi v službo peš ali s kolesom, pri tem pospešite korak, da se zadihate in da vam začne srce hitreje biti. Uporabljajte
stopnice za vzpon v višje nadstropje ali za vadbo. Raziščite vse pohodniške cilje v svoji bližini, poiščite kolo, če ga še imate kje v garaži, in ga usposobite za varno vožnjo. Če delate od doma, ne pozabite na redne polurne krajše gibalno dejavne prekinitve in redno prezračevanje. V stanovanju, hiši ali na vrtu si uredite kotiček za vadbo. Če vaši otroci obiskujejo šolo, poglejte, kakšne naloge jim dajejo učitelji športne vzgoje in vadite z njimi. Še kako pomembno je, da tudi njih spodbujate h gibanju. Ob prostih dnevih organizirajte družinsko gibalno popoldne, kjer otroci prevzamejo
vlogo vaših »trenerjev«. Veliko nasvetov, izzivov in primerov vadb najdete tudi na naših spletnih straneh, zato vas vabimo, da si jih preberete, ogledate in seveda tudi dejavno uporabite. Ko bomo spet začeli živeti običajno življenje, je pomembno, da se tako vi kot vaši otroci čim prej vrnete v organizirane strokovno vodene športne vadbe. Če še niste bili redno gibalno dejavni, poiščite primerno vadbo zase v najbližjem društvu ali pa začnite vaditi s pomočjo video vadb, pri tem pa bodite dosledni in vztrajni. Vse to je odlična naložba v zdravje in dobro počutje.

Poleg čim bolj gibalno dejavnega leta vam želimo tudi vrnitev nekaterih čisto majhnih, vsakdanjih in zelo običajnih stvari: čim prejšnjega druženja s prijatelji, toplega stiska roke in prijaznega nasmeha brez maske.

Fakulteta za šport, Laboratorij za diagnostiko telesnega in gibalnega razvoja


(Število obiskov: 19)
Dostopnost