Select Page

V tednu od 3.4. do 10.4.2022 smo na Šolskem centru Postojna gostili 12 dijakov iz španskega mesta Albatera v okviru projekta Erasmus+.

V nedeljo 3. aprila so pristali na letališču v Benetkah in s kombiji prispeli v Slovenijo, kjer smo jih v Postojni veselo pričakali v poznih večernih urah.

V ponedeljek smo jim z zabavnimi izzivi razkazali našo šolo in jih preko aplikacije Actionbound vodili po znanih točkah Postojne. Preostanek tedna smo delali na projektu pod geslom Sem prostor in okolje. Ta projekt je vključeval predstavitve poslovnih idej domačih dijakov, potem pa smo svoja podjetja oblikovali še s Španci. Poudarek je bil na reševanju splošnih problemov sveta (onesnaževanje, revščina, kriminal…) in razvijanju trajnostnih idej. S pomočjo tabličnih računalnikov smo oblikovali zamisli za okolju prijazno preureditev učilnice.

Španci so si ogledali tudi Postojnsko jamo in Predjamski grad, nad katerima so bili zelo navdušeni. Vsako popoldne smo jih z družinami peljali po naši okolici ali pa se z ostalimi dijaki podružili ob kavici.

Zaradi zabavanja in dolgih pogovorov smo se vsak dan v postelje odpravljali pozno v noč, in se zjutraj le stežka spravili na noge, a nam je pričakovanje novih dogodivščin hitro napolnilo ”baterije”.

V četrtek nam je šola organizirala druženje in večerjo ob bowlingu. Četudi nam bowling ni šel preveč od rok, smo ob dobri glasbi in plesu ustvarjali nepozabne spomine. Utrujeni smo se odpravili domov in se že čez nekaj ur zjutraj odpeljali na izlet v našo prestolnico Ljubljano. Tam smo si ogledali podjetje Roltek in si z duhovitim vodičem ogledali stari del Ljubljane, kjer smo vsi na zabaven način izvedeli veliko novega. Nato smo imeli veliko prostega časa za kosilo in nakup spominkov.

V soboto nam je šola pustila proste roke pri poteku dneva. Skupaj smo se odločili za izlet v Koper in se tja odpravili z vlakom. Najprej smo ob morju spili skodelico kave in se posladkali s slovenskimi sladicami. Družili smo se ob obali, dokler nam ni zakrulilo v želodcu in nam je zadišala morska hrana. Po kosilu pa smo se odpravili po nakupih in čas nam je hitro zbežal. Zvečer nas je čakala poslovilna zabava, na kateri smo izkoristili še zadnje skupne trenutke v Sloveniji. Med drugim smo se tudi kepali, saj so nekateri dijaki iz Španije prvič videli sneg.

Nedeljski dopoldan smo izkoristili še za izlete, ko pa je napočil čas za odhod, smo se solznih oči poslovili od naših novih prijateljev.


(Število obiskov: 127)
Dostopnost