Select Page

Mobilnost na Poljsko

4. Srečanje partnerskih šol projekta KeyComps

Ruda Slaška, Poljska, od 18. do 21. maja 2016

Meseca maja je prišel čas za četrto srečanje partnerjev. Organizirala ga  je srednja šola Zespół Szkół, iz Rude Slaske, ki leži na juguzahodu Poljske, v Šleziji. Udeležile so se ga dve dijakinji 2. letnika gimnazije ter profesorici Erika Strmečki Kapel in koordinatorka projekta Katarina Gospodarič.

V sredo zjutraj smo iz ljubljanskega letališča poletele preko Varšave do Katowic, od tam pa so nas z avtobusom prepeljali do hotela, kjer smo bili nastanjeni, v bližnje mesto Zabrze, ki je 20 km oddaljeno od Rude Slaške.

Naslednje jutro smo najprej obiskali šolo, ki ponuja več strokovnih programov ter gimnazijo. Pripravili so nam dobrodošlico s kratkim kulturnim programom, nato pa smo začeli z delom. Dijaki so imeli delavnico ‘To je čudež’, učitelji pa smo si izmenjali izkušnje in predstavili inovativne pristope, ki jih uporabljamo pri poučevanje. Po kosilu so se dijaki odpeljali v Katowice, na Ekonomsko univerzo, kjer so spoznali šolo in imeli delavnico o blagovnih znamkah. Učitelji pa smo ostali na šoli in razpravljali o javni podobi naših šol in stikih z javnostjo. Dan smo zaključili s tradicionalno šlezijsko večerjo.

V petek dopoldan so dijaki predstavili svoje projektne naloge na temo ‘Kako voditi majhno podjetje’ ter poročali o intervjuju z lokalnim podjetnikom. Naše dijakinje so predstavile predmet Učno podjetje in intervju z Jernejem Pavlinom, direktorjem podjetja ORO MET d.o.o. Po kosilu smo odšli v Mesto hišo Rude Slaške, kjer nas je sprejela podžupanja. Sledil je zelo zanimiv ogled bližnjega rudnika Guido, ki je sedaj odprt le za turistične oglede. Dan smo zaključili z večerjo v eni izmed tradicionalnih restavracij.

Sobota je bil dan slovesa in poti domov. Domov smo prispele v poznih večernih urah, polne novih vtisov in izkušenj, nekatere vesele zaradi novih prijateljstev in druge, ker so zopet preživele par dni z dobrimi prijatelji iz partnerskih šol.

Katarina Gospodarič, prof.

slike Poljska

Klikni za ogled slik


(Število obiskov: 27)
Dostopnost