Select Page

Med 7. 10. in 11. 10. 2019 smo se gimnazijci Šolskega centra Postojna – Anuša Čelhar, Vita Martinec, Klavdija Žalec, Mark Cerkvenik, Tjaša Podboj in Gašper Milost – udeležili izmenjave Erasmus+ projekta Together we are stronger v mestu Kamp-Lintfort v Nemčiji. Spremljali sta nas ravnateljica Helena Posega Dolenc in profesorica nemščine Mojca Jenček Ocepek.

V ponedeljek, 7. 10. 2019, smo se dijaki in dijakinje 3. letnika gimnazije ter en dijak 4. v spremstvu ravnateljice in profesorice nemščine odpravili na pot proti mestu Kamp-Lintfort v Nemčiji. Iz Benetk smo leteli na Dunaj in tam presedli na letalo za Düsseldorf. Na tamkajšnjem letališču so nas počakale družine gostiteljice, pri katerih smo bivali v času izmenjave .

V torek, 8. 10., smo se skupaj z dijaki partnerskih šol iz Španije, Francije, Anglije, Turčije in Nemčije (šole gostiteljice) z avtobusom odpeljali na izlet v Köln. Tam smo obiskali etnološki muzej Rautenstrauch-Joest-Museum. V njem se nahaja zelo veliko artefaktov iz celega sveta. Nato smo mesto raziskovali peš in si med drugim (tudi od znotraj) ogledali kölnsko katedralo. V večernih urah smo se z avtobusom vrnili h gostiteljem v Kamp-Lintfort.

V sredo, 9. 10., smo dan začeli z obiskom institucije v Kamp- Lintfortu, ki pomaga priseljencem in beguncem. Po začetnem nagovoru smo sodelovali in med seboj tekmovali v delavnici Marshmallow challenge s poskusom, kdo bo sestavil (naj)višjo strukturo z omejenimi materiali. Zatem smo udeleženci izmenjave v šolski kuhinji skupaj pripravljali vsak svoje tradicionalne jedi in si z njimi postregli. Slovenci smo skuhali ajdove žgance in bograč ter spekli potico. Preostanek dneva smo preživeli z družinami.

V četrtek, 10. 10., smo dijaki sodelovali v dveh delavnicah – v eni smo razpravljali o vzrokih migracij in posledicah vojne, v drugi pa primerjali šolske sisteme različnih držav udeleženk.

Temu sta sledila obisk mestne hiše in nagovor župana. Udeležili smo se lova na zaklad v »Landschaftspark Duisburg Nord« – v parku z opuščeno jeklarno. Obiskali smo tudi mesto Duisburg in se ob kavi v neki slaščičarni pogovarjali o našem izletu. Po končanem ogledu mesta smo uživali v družbi in ob picah v kalabrijski restavraciji »Mamma’s«.

Zadnji dan – petek, 11. 10., je bil precej kratek. Najprej smo skupaj primerjali rezultate delavnic, ki so potekale v četrtek. Nato so nas nemško-turški dijaki naučili tradicionalnega turškega plesa. Temu je sledil »brunch« – pripravili so ga nemški dijaki in njihovi starši. To je pomenilo konec druženja z dijaki drugih narodov – udeležencev projekta. Zaključek dneva smo preživeli z dijaki gostitelji. Sam sem šel s Klavdijo in z njeno gostiteljico ter dijaki iz Birminghama drsat. Ob treh ponoči smo se odpeljali na letališče in se v soboto dopoldne vrnili domov.

Galerija slik

Gašper Milost, 4. a


(Število obiskov: 216)
Dostopnost