Select Page

Šest dijakov 3. letnika je trenutno na Erasmus mobilnosti v Grčiji v mestu Kavala. V okviru projekta “Vulnerable ecosystems” sodelujemo z srednjo šolo iz Francije in Grčije. Lani smo projekt izvajali na daljavo v okviru eTwinninga, letos pa so se dijaki z dvema profesoricama odpravili v tujino. O njihovih dogodivščinah si lahko preberete v dnevnikih. 


Petek, 25.3.2022 in sobota 26.2.2022  – 6. in 7. dan

Na naš zadnji dan v Kavali je Grčija obeležila državni praznik neodvisnosti države, katerega praznujejo tako, da izvedejo parado po mestnih ulicah. Nastopali so večinoma osnovnošolci in srednješolci ter vojska, ki so strumno korakali po ulicah centra mesta. Opazovali so jih ponosni starši, sorodniki in drugi naključni mimoidoči – tudi mi.
Po končani paradi smo se Slovenci in Grki skupaj odpravili na kosilo v tipično grško taverno v starem delu mesta znotraj obzidja Kavale. Popoldne smo imeli prosto, zvečer pa smo se družili z Grki. Preostanek večera smo nato preživeli v hotelu, kjer smo spakirali in se pripravili na odhod, ki je bil načrtovan ob 2:20. Ob dveh zjutraj smo se odjavili iz hotela in pred hotelom nas je pričakal manjši kombi, ki nas je nato odpeljal proti letališču v Thessaloniki. Tja smo prispeli okoli 4:00. Medtem ko, smo čakali na naš let smo si kupili še nekaj hrane in vode za našo dolgo pot nazaj. Na letalo smo se vkrcali okoli 7:00 in s tem začeli pot proti Italiji. Po 2-urnem letu smo pristali na letališču Benetke (Treviso). Nato je sledila vožnja do Postojne. Domov smo prišli okoli 11:00 in tako zaključili našo mobilnost v Grčiji.
Miha Maček


Četrtek, 24.3.2022 – 5. dan

Zjutraj nas je zbudila močna sončna svetloba, saj smo v sobi pozabili zagrniti zavese. Odpravili smo se v jedilnico kot običajno in se najedli dobre hrane. Potem smo skupaj s Francozi in nekaj Grki šli na avtobus, s katerim smo se odpeljali v naselje Peramos, v katerem imajo morski raziskovalni inštitut (Fisheries Research Institute (FRI) Hellenic Agricultural Organization – DEMETER). Tam so nam predavali o ribah v lokalnih vodah ter onesnaževanju njihovih ekosistemov. Po predavanju so nam pokazali opremo, katero uporabljajo pri raziskovanju. Nato so nam predstavili še njihove laboratorije in videli smo ogromno plavut morskega psa. Kasneje smo se z avtobusom odpravili do plaže, kjer smo imeli veliko časa za druženje. Naročili smo pice, ki so bile dobre, vendar zelo premajhne. Potem smo se pridružili ostalim na obali kjer smo metali žabice. Nato smo se odpeljali nazaj v Kavalo kjer smo se ob plaži družili z Grki do večera. Grki so nas hoteli peljati v klub ampak smo na koncu šli z vsemi v kavarno. Ob 23.30 smo se vrnili v hotel in se počasi odpravili spat.
Matic Povh


Sreda, 23.3.2022 – 4. dan

Tudi danes nas je zjutraj zbudilo sonce, ki nas je spremljalo skozi cel dan. Ob prelepem pogledu na morje smo pozajtrkovali, potem pa smo se peš odpravili do mestne hiše. Tam smo spoznali župana Kavale, ki nas je lepo sprejel in opisal zgodovino mestne hiše, ki izgleda kot pravi grad. Izvedeli smo, da je prvotno pripadala tobačni industriji, v današnji sejni sobi pa so prirejali plese.
Kasneje smo se z avtobusom odpeljali do mesta Philippi, ki je bilo v antičnih časih izredno pomembna lokacija. Stalo je ob cesti, ki je povezovala Rim in Konstantinopelj. V izobraževalnem centru so nam pripravili lepo predstavitev starogrškega gledališča, rimskega foruma/Agore, Bazilike A, Bazilike B in Oktagona. Nato smo se z avtobusom odpeljali in si še v živo ogledali starogrško gledališče, kjer so v času, ko je bila antična Grčija pod Rimskim imperijem prirejali gladiatorske igre in druge arheološke ostanke.
Po ogledu smo se vrnili nazaj v Kavalo in se odpravili na kosilo. Popoldne smo imeli prosto, zvečer pa smo se z nekaterimi grškimi dijaki podružili ob morju na plaži.
Zala Nedeljkovič


Torek, 22.3.2022 – 3. dan
V sončno jutro me je zbudila budilka na telefonu, bila je ura 7:30. Počasi smo vstali iz postelje, se odpravili in šli na zajtrk ob prelepem razgledu na Kavalo. Okoli 8:30 smo se skupaj z francoskimi in grškimi učenci vkrcali na avtobus in se odpeljali. Vozili smo se kakih 30 minut in ko smo se spustili z avtobusa smo zagledali ogromne rastlinjake. Vstopili smo v zgradbo, kjer nas je pričakal uslužbenec in hkrati voditelj za naš ogled.  Podjetje katerega rastlinjak smo obiskali se imenuje Selecta. To je eden vodilnih svetovnih vzgojiteljev, proizvajalcev in tržnikov inovativnih okrasnih rastlin in poljščin. Z njihovimi proizvodnimi lokacijami in prodajnimi podjetji v Evropi, Afriki, Aziji in Ameriki oskrbujejo vse pomembne trge po celem svetu. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1932. So družinsko podjetje že 3. generacije. Obrazložili so nam njihove načine izdelave in pokazali končne izdelke, okrasne rastline, ki jih v rastlinjakih vzgajajo s pomočjo termalne energije.
Po približno eni uri smo se odpravili nazaj na avtobus in se zopet kakih 30 minut vozili proti naši naslednji lokaciji. Obiskali smo okoljski center delte reke Nestos in njenega ekosistema. Tam so nas poučili o njegovi biodiverzizeti rastlinstva in živalstva in povedali so nam tudi o zanimivi zgodovini struge reke Nestos. Razkazali so nam njihovo maketo pokrajine, kasneje pa še krajši dokumentarni film. Na področju rečnih rokavov smo opazili tudi nekaj flamingov!
Potem smo se odpravili nazaj proti Kavali, kjer smo si nekateri malo oddahnili noge v hotelu, drugi pa so se odpravili v mesto in si poiskali nekaj za pod zob.
V večernih urah smo se Slovenci družili z nekaj grškimi učenci, ki smo jih spoznali že prvi dan. 
Anže Obreza


Ponedeljek, 21. marec 2022 – 2. dan

Zjutraj smo se ob zvoku piskajočega avtomobila zbudili in odšli v jedilnico. Ob krasnem razgledu na morje smo si privoščili obilen zajtrk. Okrog desetih smo se odpravili proti šoli, ki se od hotela nahaja slaba 2 km. Kljub kratki poti se je la ta zelo vlekla. Bila je namreč zelo strma, vodila nas je čez klance in stopnišča in sonce je že močno pripekalo. Ves napor pa se je zelo izplačal zaradi prečudovitega razgleda z vrha hriba na katerem stoji šola.

Ob skupinski igri smo se spoznali s Francozi in Grki ter poizkusili nekaj tradicionalnih grških jedi, ki so nam jih pripravili. Ogledali smo si šolo, nato pa so nam učenci pripravili točko o dnevu proti rasizmu, ob kateri smo izmenjali nekaj svojih idej. Ob zaključku programa smo odšli na igrišče, kjer smo spoznali še ostale dijake šole in se pomerili v odbojki in nogometu. Kasneje smo se razdelili v manjše skupinice in se sprehodili po mestu.

Ko nam je zmanjkalo energije smo si privoščili odmor in se odpravili v kavarno, kjer smo naročili kavo. Med čakanjem pa je v celotnem mestu zmanjkalo elektrike, zato smo morali naročiti sok. Po popiti pijači pa nas je prijela lakota, zato smo se odpravili na kosilo. Kljub vnetemu iskanju pa je bilo večino trgovin zaprtih. Zaradi nenavadnega dogajanja smo neke domačinke vprašali zakaj kar nekaj lokalov ni odprtih in njun odgovot je bil »Zato ker je ura 4 in je ponedeljek«.

Po temeljitem razmisleku pa smo odlšli na “tipično grško jed” – pašto. Izbrali smo nenavadno kombinacijo omak curry-piščanec-ananas. Odkrili smo tudi nekaj prikupnih malih trgovinic s tradicionalnimi grškimi sladicami ter nekaj barvnimi čokoladami. Raziskali smo tudi lokalni supermarket, ki nas je zelo presenetil saj je bil zelo estetsko urejen in zelo privlačen. Ob 7 uri smo se skupaj s Francozi odpravili na večerjo v tradicionalno Grško taverno in dan zaključili z sprehodom ob morju. 

Vita Šavli


Nedelja, 20.marec 2022 – 1. dan

Ob 5.00 zjutraj mi je zvonila budilka. Kljub zgodnji uri mi je od veselja po celem telesu kri razpršila energijo. Kar nisem mogola verjeti, da je po treh mesecih (ne)strpnega čakanja, končno napočil dan odhoda v Grčijo. Ob 7.30 smo se pred šolo zbrali vsi dijaki in profesorici ter se odpeljali do letališča v Milanu. Pot je bila dolga, a ne preveč naporna. Večino časa smo namreč dremali, vmes pa smo imeli tudi krajši postanek. Ob 11.30 smo končno prispeli do letališča, kjer smo imeli nekaj časa za malico. Potem smo oddali kovčke in šli na letalo.

Sama sem letela prvič in moram reči, da je bil let precej vznemirljiv in zabaven. Tudi razgled je bil krasen, zelo všeč mi je bilo videti svet iz druge perspektive. Po dveh urah letenja smo prispeli na letališče v Solunu, vendar naše potovanje še ni bilo končano. Najprej smo morali ujeti avtobus do glavne avtobusne postaje, kjer smo se kmalu odpeljali do Kavale.

Šlo nam je dobro, vsaj tako smo mislili, dokler nas ni prijazni šofer opozoril, da smo prehitro izstopili iz avtobusa. Hitro smo ze natlačili nazaj na avtobus in se odpeljali do prave avtobusne postaje.

Na avtobusu do centra mesta sem imela prekrasen razgled na okolico, ki mi je bila zelo zanimiva. Thessaloniki ali Solun namreč izgleda kot kombinacija Ljubljane, Kopra in tipičnega Hrvaškega priobalnega mesta, z eno izjemo. Sredi nabito polnih mest je kar nekaj zelo elegantnih cerkev. Te cerkve niso niti malo podobne slovenskim cerkvam, zdijo se mi veliko lepše in večinoma sestavljene iz večih kupol sestavljenih skupaj.

Ko smo prispeli na glavno postajo smo hitro kupili vozovnice za naslednji avtobus in se razpršili po stavbi. Tam smo si mladinci nabavili tradicionalne grške prigrizke in sladice. Zelo zanimivo je bilo to, da je bila večina sladic prekritih z neko medeno oziroma sladkorno glazuro. Kljub vsej tej sladkobi so bile sladice odlične in so se prijetno prilegle po celodnevnem “prevažanju”. Po kratkem odmoru smo bili pripravljeni na še zadnji avtobus. Od vseh voženj se mi je zdela ta najbolj naporna, saj je bila dolga skoraj 3 ure in stoli so bili precej neudobni. Ko smo končno prispeli do hotela, smo se v njem še prijavili in se odpravili v sobe, kjer smo hitro zaspali.

Maja Škrlj


(Število obiskov: 717)
Dostopnost