Select Page

V začetku oktobra je pouk psihologije v 4. letniku gimnazije popestrila bivša dijakinja Šolskega centra Postojna, vendar tokrat v drugačni vlogi.

Nekdanja gimnazijka Maja Smrdu nam je predstavila delo kliničnega psihologa in psihoterapevta. Izobraževanje za ta poklic je dolgo, saj je po končanem univerzitetnem študiju psihologije treba opraviti še enoletno pripravništvo na področju zdravstva, ki se zaključi s strokovnim izpitom iz zdravstva. Temu sledi še 4-letna specializacija v različnih zdravstvenih ustanovah, ki se zaključi s teoretičnim in praktičnim izpitom. Maja Smrdu pa se je izobrazila tudi na področju transakcijske analize in kognitivno vedenjske psihoterapije, ki sta učinkoviti metodi pri zdravljenju različnih duševnih motenj, kognitivno vedenjska predvsem pri depresiji in anksioznosti.

Sedaj se ukvarja s kliničnospihološkim delom z odraslimi z duševnimi težavami, kar zajema psihodiagnostično obravnavo, psihoterapijo in svetovanje. Zaupala nam je, da je za njeno obravnavo, ki traja približno eno uro, povprečna čakalna doba dva meseca. Dijaki menimo, da bi morali biti psihoterapevti dostopni hitreje, saj človek z duševno stisko ne more čakati na pomoč tako dolgo.

Predstavila je tudi nekaj kliničnopsiholoških testov, ki jih uporablja za oceno klientovega delovanja in posledično postavljanja diagnoze. Pri reševanju nekaterih testnih nalog smo se preizkusili tudi dijaki.

Obisk gospe Maje Smrdu je popestril naše ure psihologije in nam na zanimiv način omogočil vpogled v delo klinične psihologinje.

 

majasmrdu1

Najbolj so nas pritegnili projekcijski kliničnopsihološki testi.

 

majasmrdu2

Klinična psihologinja Maja Smrdu nam predstavlja teste za odkrivanje težav s spominom.

 

Avtorici: Zala Braniselj in Anja Robek, 4.c

Fotografije: Maša Strašek, 4.b

Gimnazija Postojna


(Število obiskov: 57)
Dostopnost