Select Page

POVABILO K MEDNARODNEMU SODELOVANJU v eTwinning projektu

Ko nam je profesorica Lidija Mlakar v prvem letniku pri pouku nemščine predstavila projekt Together in Europe, si nobeden izmed nas ni zares predstavljal njegove veličine – kam vse nas bo sodelovanje popeljalo. Seveda sta nas hitro pritegnila dejstvo, da bi sodelovali z dijaki iz Turčije in Nemčije, in sama tema projekta – migracije in vključevanje, eden izmed najbolj kričečih aktualnih problemov. Med vsemi aktivnostmi projekta smo pobliže spoznali priseljence in posebej navezali stike s tistimi na naši šoli, se z njimi pogovarjali, naredili intervjuje ter tako spoznavali problem tudi osebno ”iz prve roke” in se naučili marsikaj. Posneli smo video o priseljencih, da bi še več ljudi razumelo in občutilo vse težave in tegobe, s katerimi se ti soočajo. Vzpodbudi k razmisleku in odkrije perspektivo, ki nas uči priseljence sprejemati s tolikšno mero solidarnosti, kot bi si je želeli tudi sami, če bi bila situacija obratna.

 

NOVE IZKUŠNJE PRI POUKU TUJEGA JEZIKA

Za aktivnejše sodelovanje pri projektu se nas je odločilo 6 dijakov iz programa gimnazije: Ivona Balukčić, Katarina Kocman, Žiga Klun, Katja Urbas, Matevž Gombač in Lea Kalister. Delali pa smo med poukom nemščine vsi dijaki letnika, učeči se ga kot drugega tujega jezika. Večina komunikacije je potekala v spletni učilnici eTwinning, kar je bila za vse nova izkušnja. Postala je središče aktivnosti, gradiv, video posnetkov in idej, ki smo jih sodelujoči aktualizirali vsak na svojem koncu sveta. Pomagala nam je premagati kilometre in omogočila varen, nemoten mednarodni stik. S sodelujočimi šolami smo opravili veliko zanimivih skupnih aktivnosti: video konferenco o vprašanjih migracij, kvize o državah sodelujočih partneric, podajali mnenja v ‘Answer Garden’ …, se mimogrede učili nemščino in angleščino ter pridobivali znanje o drugih kulturah … in celo skupaj kuhali.

Galerija slik

DELO NAGRAJENO

Vloženo delo in izvedene aktivnosti so bile prepoznane izven zidov naše šole: prejeli smo nagradi ‘zlati kabel’ in Move2Learn. Slednja nam je omogočila medsebojne obiske šol partneric. Nobeden izmed nas si ni mislil, da bomo s projektom, ki se je na začetku zdel le zabaven in zanimiv način spoznavanja aktualnih problemov, prišli tako daleč in dejansko imeli možnost obiskati sodelujočo šolo v drugi državi.

TURKI NA IZMENJAVI PRI NAS

V drugem letniku našega šolanja smo se v okviru projekta ukvarjali predvsem z načrtovanjem sprejema in programa za dijake iz Turčije na mobilnosti pri nas maja 2018. Čeprav skupaj nismo preživeli veliko časa, je bilo neprecenljivo v živo spoznati dijake, s katerimi smo sodelovali, in se z njimi pogovoriti tudi o vsakdanjih stvareh. Ta njihov obisk nas je samo še bolj navdušil za našo mobilnost, ki smo jo načrtovali k partnerjem v Nemčijo – na šoli Freiherr-vom-Stein-Berufskolleg Minden v septembru v novem šolskem letu.

MI NA IZMENJAVO V NEMČIJO

Organizirali smo jo sami; imeli smo veliko dela in s tem pridobili ogromno izkušenj. S pomočjo profesorice Mlakar in koordinatorice Dolores Keš, ki skrbi za vodenje projektov na šoli, smo raziskali prometne povezave in možnosti nastanitve, si začrtali pot in uredili rezervacije.

NEPOZABNO

Dijaki partnerske šole v Nemčiji, ki so bili udeleženi v projektu, so medtem že maturirali in zaključili šolanje, zato na obisku neposrednega stika z njimi nismo imeli. Vseeno je bila to enkratna piložnost. Dijaki nadaljnje generacije iz Mindna so nam pripravili nepozaben dvodnevni skupni program.

V šoli so nas nadvse prijazno in velikodušno sprejeli. Pripravili so nam delavnice za medsebojno spoznavanje in nas popeljali po šoli, v popoldanskem delu programa pa smo si vsi skupaj celo skuhali večerjo, kar je bil res krasen način za pogovor in lažjo navezavo stikov ter sodelovanje.

Naslednji dan so nas popeljali na izlet z ladjico po tamkajšnji reki Weser, na ogled mesta z razgledne točke in obisk veličastnega dvorca. Preživeli smo čudovit dan. Čeprav nismo zares uspeli navezati stikov z dijaki projekta, je bilo slovo vseeno nekoliko pomenljivo.

Program mobilnosti smo si obogatili še sami. Pred obiskom partnerske šole smo naredili enodnevni postanek v Münchnu. Ogledali smo si najbolj značilne turistične znamenitosti, se sprehodili po Olympiaparku, BMW-Weltu in obiskali znan Tehnološki muzej. Že prvi dan smo se naučili odgovornosti in vadili svoje orientacijske sposobnosti v velikih mestih. Imeli smo neposredno priložnost izkusiti delček nemške kulture, kar je bilo res edinstveno.

Zadnja dneva na naši izmenjavi smo spoznavali in odkrivali Hannover. Zares smo si vzeli čas za raziskovanje mesta, saj pogosto ravno to dijaki pogrešamo na šolskih ekskurzijah. Poleg tipičnih turističnih točk smo si tam ogledali tudi park Herrenhäuser Gärten in živalski vrt ter se zatem razšli raziskovat mesto vsak po svoje. Na ta način smo dobili možnost postati še bolj odgovorni in iznajdljivi. Tudi vremensko nam manj naklonjen zadnji dan smo še vedno izkoristili kakovostno.

Zdi se mi, da pred odhodom nismo zares vedeli, kaj naj pričakujemo. V nedeljo, 16. 9. 2018, smo v Postojni nekoliko negotovo vstopili na avtobus za Ljubljano, se od tam s Flixbusom odpeljali do Münchna in v bavarski prestolnici po malo neprespani noči preživeli še cel dan. Zatem nas je čakala zaradi prestopanj in razdrobljenega spanca precej naporna noč z vlaki. Vsi smo bili nekoliko na trnih, kako bodo potekali sledeči dnevi skupnih aktivnosti. Odvili so se, kot bi mignil in v soboto, 22. 9., smo varno prispeli nazaj v Postojno.

VELIKE RAZSEŽNOSTI PROJEKTA

Projekt Together in Europe nam je resnično dal marsikaj. Z njim smo dosegli razsežnosti, na katere si nobeden ni upal niti pomisliti, in spoznali življenje, ki ga preprosto ne moreš pridobiti iz knjig in šolskih klopi. Vse skupaj je bila edinstvena priložnost, da dosežemo in izvemo nekaj novega, nam doslej neznanega, kar nas bo kot popotnica spremljalo naprej. Resnično nam ni žal, da smo se v prvem letniku odločili sodelovati pri tem projektu, ker je izkupiček preprosto neverjeten. Mobilnost kot pika na i je bila za nas prekrasna priložnost, da osebno spoznamo dijake in vrstnike iz druge države ter druge kulture nasploh.

Radi bi se iskreno zahvalili naši profesorici Lidiji Mlakar, ker nas je že na samem začetku navdušila za projekt, vložila ogromno dela, volje, nas bodrila in skrbela, da smo vse aktivnosti pravočasno opravili. Hvala Vam za Vaš trud in vso energijo, vloženo v nas in projekt Together in Europe; predvsem zaradi Vas smo imeli možnost odkriti in spoznati ogromno novega. Nadvse smo hvaležni tudi koordinatorici Dolores Keš, brez katere izvedba mobilnosti preprosto ne bi bila mogoča. Hvala za vso organizacijo, voljo in energijo, ki ste jo žrtvovali za to, da smo lahko varno in brez zapletov realizirali našo mobilnost.

Srečni smo, da smo bili del tega projekta. Verjamemo, da smo z njim vsaj malo doprinesli k izboljšanju odnosa do priseljencev in osvetlili položaj, v katerem se lahko znajde kdor koli. Together in Europe nas je resnično obogatil. Verjamem, da nam bodo pridobljene veščine in spoznanja večkrat pomagale na naši poti skozi življenje.

Galerija slik

Lea Kalister, 3. b


(Število obiskov: 81)
Dostopnost