Select Page

Na naši šoli že drugo leto izvajamo predmet Aktivno državljanstvo, kjer dijaki pridobivajo in razvijajo znanja o človekovih pravicah, demokraciji, vlogi medijev in civilne družbe, ustavni ureditvi, institucijah Evropske unije in globalnih izzivih človeštva. Dijaki naj bi razvijali razne veščine, oblikovali stališča in vrednote na drugačen način kot pri pouku ter spoznali pomen svojega delovanja v družbi.   

S tem namenom so se dijaki tretjih letnikov odpravili v Ljubljano in se seznanili z delovanjem različnih institucij. Gimnazijci so si ogledali Narodno univerzitetno knjižnico ter spoznali delovanje Arhiva Republike Slovenije, dijaki ekonomske šole pa so odšli na voden ogled Radiotelevizije Slovenije. Za zaključek dneva so razširili znanje o političnem sistemu naše države ter z ogledom Državnega zbora ozavestili pomembnost aktivnega državljanstva.

Glede na prejete odzive lahko napišemo, da so bili dijaki zadovoljni. Dijakinja Alenna Alibabić iz 3.S, pa je strnila ogled RTV- ja takole:

Obisk RTV Televizija Slovenije v Ljubljani je bil resnično izjemna izkušnja, ki mi bo ostala v spominu še dolgo časa. Že od malih nog sem navdušena nad igralstvom, javnim nastopanjem in ustvarjanjem v medijih, zato sem se tega ogleda že prej zelo veselila.

Od prostorov za oblačila, kjer smo lahko videli kostume iz najbolj priljubljenih oddaj, do prostorov za ličenje ter prostorov za shranjevanje scene in scenskih pripomočkov, kjer se rojeva magija televizije. Vse to je bilo res fascinantno in navdihujoče.

Posebno doživetje pa so bili studii. Občutek stati na istem mestu, kjer se ustvarjajo priljubljene oddaje, ki jih gledamo že leta, je bil neprecenljiv. Vse te tehnične in ustvarjalne plati, ki so potrebne za ustvarjanje kakovostnih vsebin, so me resnično navdušile. Hvaležna sem, da sem imela priložnost to doživeti, kar je še poglobilo mojo ljubezen do sveta medijev in ustvarjanja.

Mentorice si želimo, da bi dijaki še naprej vedoželjno sprejemali razne spodbude in znanja, ter postali aktivni (in vplivni) državljani Slovenije.

Galerija slik


(Število obiskov: 85)
Dostopnost