Select Page

Ko se združi prava energija dijakov in mentorjev učnih podjetij dveh šolskih centrov, se zgodi »NG – PO UP dan«. To je že drugi tovrstni dogodek in želimo si, da bi postal tradicionalen. Tokrat so nas Goričane gostili Postojnčani in to takoj po prvomajskih počitnicah. Sreda, 3. maj 2023 je bil kot nalašč za to.

Dijaki učnih podjetij Dežlopca, d.o.o., El Dragon, d.o.o., Fresh & Shine, d.o.o. in Voler, d.o.o. so skupaj z mentoricama Majo Peršič in Tanjo Ušaj Hvalič obiskali Šolski center Postojna. Sprejel nas je mentor Dejan Krebelj, ki nam je najprej predstavil sam šolski center. Popeljal nas je do prostora, kjer so nas že čakali dijaki učnega podjetja Njam, d.o.o.  Ob 11.15 uri so se začela poslovna pogajanja na petih omizjih. Katalogi, nove ponudbe, brošure, promo materiali, QR kode, naročilnice, zaključnice idr. so z mladostno podjetno energijo oživeli. Mogoče se je porodil kak nov pristop k pospeševanju prodaje, kdo bi vedel?

Po 15 minutah so se člani omizja zamenjali. Prišli so dijaki učnega podjetja World Wide, d.o.o., mentorja Uroša Turka.

Bili smo radovedni in želeli smo videti poslovni prostor – pisarne – učilnico učnega podjetja NJAM, d.o.o. Prostor je s svojimi unikatnimi napisi dajala vedeti, da se v omenjenem učnem podjetju ustvarjajo sladke dobrote.

Sledil je obisk uspešne podjetniške zgodbe, brivca gospoda Luka Nebca, ki je v Postojni oživil 99 let staro Brivnico Ozbič. Omislil si je tudi mobilno brivnico. Poleg unikatnega salona, smo se ustavili tudi v muzeju britja, ki je nadvse zanimiv. Še enkrat smo dobili potrditev, da je v podjetništvu pomembna zgodba in razvoj lastne blagovne znamke.

Zapeljali smo se še do podjetniškega inkubatorja Perspektiva Postojna, kjer nas je sprejela gospa Dolores Keš, vodja programov za mlade in gospa dr. Jana Nadoh Bergoč, vodja prej omenjenega inkubatorja. Njihovo poslanstvo je vzpostavitev optimističnega podpornega okolja, ki spodbuja ustanavljanje uspešnih novih podjetij ter prispeva k njihovi  rasti in razvoju. To jim uspeva, saj imajo pod svojim okriljem že več kot 60 start up-ov. Aktivno sodelujejo v tekmovanju podjetniških idej mladih POPRI, ki ga organizira Primorski tehnološki park iz Vrtojbe. Namen tekmovanja ni tekmovanje samo po sebi, ampak spodbujanje sodelovanja, povezovanja, raziskovanja, odkrivanja skritih potencialov, razvijanja vztrajnosti, iznajdljivosti, itd. Izvajajo tudi razne delavnice s pomenljivim imenom NIČ SE NE ZGODI SAMO OD SEBE, kar še kako velja za podjetniški svet.


(Število obiskov: 65)
Dostopnost